Remschijven Volkswagen

Remschijven maken onderdeel uit van het remsysteem. Het remsysteem is een combinatie van onderdelen die ervoor zorgen dat je auto tot stilstand komt. De remschijven Volkswagen doen hetzelfde als bijvoorbeeld de schijven in een Peugeot of Volvo. Ze hebben dezelfde functie, al zien ze er niet altijd hetzelfde uit.

Remschijven Volkswagen

Het remsysteem

Een remsysteem is bedoeld om ervoor te zorgen dat je auto kan remmen en tot stilstand kan komen. Daarvoor is een apart systeem nodig omdat het een zeer belangrijk onderdeel is van veilig rijden, en omdat er erg veel kracht vrij komt bij het afremmen. Deze kracht moet goed opgevangen worden. In een remsysteem zitten onder andere de volgende onderdelen:

  • remschijven
  • remklauw
  • remblokjes
  • remslang
  • wielremcilinder

Al deze onderdelen bij elkaar zorgen er dus voor dat je snel en veilig tot stilstand kunt komen. Ze zorgen er echter ook voor dat je remmen snel kunnen reageren. Bij een gevaarlijke situatie is het namelijk erg belangrijk dat je snel tot stilstand komt, ook als er hierdoor extra slijtage plaatsvindt in het remsysteem. 

Slijtage in je remmen

Slijtage gaat sowieso plaatsvinden in het remsysteem. Dat kan niet anders met de hoeveelheid kracht die er vrijkomt. Het is echter de vraag hoe snel die slijtage plaatsvindt en hoe snel je vervolgens onderdelen vervangt. In de praktijk zijn het vaak de remschijven die aan vervanging toe zijn wanneer je remsysteem niet goed functioneert. Het kan echter ook voorkomen dat de remblokken slijten – misschien zelfs wel sneller dan de schijven. Bij een garage kunnen ze vaak binnen de kortste keren de oorzaak van je probleem vinden. 

Problemen herkennen

Een slecht functionerende rem herken je op een aantal manieren. De meest voorkomende is wanneer je remweg ineens veel langer is. Het kan echter ook zo zijn dat je een vreemd geluid hoort als je remt. In alle gevallen is het slim om snel bij een garage langs te gaan.

Door Redactie