leider van team

Leidinggeven aan mensen is een hele uitdaging. Het is belangrijk dat boodschappen goed overkomen en dat er gebeurt wat er moet gebeuren. Dit lukt niet iedereen altijd. Tevens is er een verschil tussen managers en leiders. Leiders zijn vaak succesvoller in het aansturen van een groep mensen. Maar wat vormt een succesvolle leider?

1. Doelen

Doelen stellen doet een manager ook, maar een leider geeft er ook nog richting aan en zet alles op alles om deze doelen te behalen.

2. Communicatie

Duidelijk communiceren is niet altijd gemakkelijk. Er is altijd een kans dat je iets cruciaals vergeet over te brengen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel digitale mogelijkheden die reminders kunnen geven of processen en berichten kunnen automatiseren. 

Je personeelsplanning publiceren? Daar is een app voor. Taken verdelen? Gratis tools genoeg. Met dezelfde gegevens werken? Gebruik cloud services. Zo schep je duidelijkheid en verminder je verwarring, wat positief is voor zowel de resultaten als de tevredenheid van je team.

3. Verantwoordelijkheid

Succesvolle mensen zijn vaak geen personen die fouten die zij maken makkelijk afschuiven op een ander of externe factoren. Natuurlijk heb je te maken met externe factoren, zaken die buiten jouw macht liggen, maar als er iets fout gaat, evalueer dan ook wat jouw rol hierin was. Verder durven goede leiders ook verantwoordelijkheid te nemen, maar ook te delegeren, waarna resultaten worden gecontroleerd.

4. Proactiviteit

Proactief zijn heeft te maken met handelen voordat er iets gebeurt. Als er iets fout dreigt te gaan, wachten proactieve mensen niet af, maar grijpen ze direct in. Vaak kunnen fouten dan nog worden voorkomen. Dit is een belangrijke eigenschap van leiders.

5. Schepje erbovenop

Leiders doen niet louter wat ze van ze wordt verwacht, maar meer. Dit kan zich uiten in van alles. Bijvoorbeeld niet alleen je personeel een prima instructie geven en werk controleren, maar ook een complimentje geven als het goed gaat. Hierbij werkt passie tonen erg inspirerend. 

Wil jij ook een goede leider worden? Je kansen op succes worden vergroot met de software van Nostradamus

Door Redactie