alginaat verband

Een wond verzorgen doe je zodat er geen bacteriën in komen die een infectie kunnen veroorzaken. Er zijn veel stappen die je kunt nemen om het risico hierop zo klein mogelijk te laten zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je handen en instrumenten altijd zo steriel mogelijk zijn. Daarnaast verschoon je gaas en pleisters minimaal eens in de 24 uur, en kan je daarbij ook andere soorten verband gebruiken. Alginaat verband heeft bijvoorbeeld een speciale gel die bacteriën en andere viezigheid opneemt en daardoor infectie tegen kan gaan.

Handen en instrumenten

Voordat je aan een wond gaat zitten, was je de handen met antibacteriële zeep. Voor extra bescherming zou je ook handschoenen aan kunnen doen. Als je gebruik wilt maken van instrumenten zoals een pincet om iets uit de wond te verwijderen, moet deze ook schoongemaakt zijn met alcohol. 

alginaat verband

De wond zelf

De wond zelf spoel je het liefst met water af. Als het mogelijk is, en als de pijn nog te verdragen is, gebruik je ook een alcoholdoekje of betadine om de wond zelf te desinfecteren. Hierna kan het verband of pleister aangebracht worden. Belangrijk is ook dat deze regelmatig verschoond wordt. Zodra er wondvocht zichtbaar is aan de buitenkant van de pleister, is het ook tijd om deze te vervangen. 

Door Redactie