oefenen begrijpen lezen groep 5

Begrijpend lezen is, heel abstract gezegd, het toekennen van betekenis aan geschreven taal. Het is een actief en complex proces waarbij zaken als woordenschat, kennis en strategieën van essentieel belang zijn. Het is het proces naar het begrijpen van wat je leest en wat er wordt bedoeld met de tekst. Voor kinderen is oefenen begrijpen lezen groep 5 daarom erg belangrijk. 

oefenen begrijpen lezen groep 5

Begrijpend lezen leren

Begrijpend lezen wordt door veel kinderen als moeilijk ervaren. Er zijn veel moeilijke woorden te vinden in teksten en ze weten eigenlijk niet wat ze ermee moeten. Er zijn veel hulpmiddelen te vinden, bijvoorbeeld LeesMees. Dit is een online meester die kinderen uit bijvoorbeeld groep 5 leestrainingen geeft om ze op deze manier begrijpend lezen te leren. Het is niet alleen leerzaam, maar ook leuk, omdat het gebaseerd is op een bepaalde groep, in dit geval groep 5. Het is dus gericht op kinderen en door spelelementen wordt dit interessant voor de doelgroep.

Begrijpend lezen kunnen?

Begrijpend lezen is niet iets wat je kan of wat je niet kan. Je wordt er niet mee geboren. Het is iets wat je aan moet leren en vooral veel moet oefenen. Sommige mensen hebben er inderdaad meer moeite mee dan anderen, maar dit betekent niet dat ze hun begrijpend lezen niet kunnen verbeteren tot een hoger niveau. Er zijn wel mensen die hun hele leven moeite zullen hebben met begrijpend lezen, bijvoorbeeld mensen met dyslexie.

Door Redactie