Je eigen onderneming beginnen kan soms best eng zijn. Je bent afhankelijk van het werk dat jij zelf moet binnenhalen in plaats van een veilig salaris wat jouw baas je iedere maand overmaakt. Toch mag dit geen reden zijn om je te laten weerhouden van het starten als ZZP’er. Zeker na het lezen van deze tips ben je er helemaal klaar voor.

Administratie

Als zelfstandige is het goed bijhouden van je administratie van groot belang, er is namelijk geen afdeling meer waar je de facturen heen kunt sturen. Je zult alle administratie nu helemaal zelf moeten doen, of toch niet? Je bent niet helemaal op jezelf aangewezen, je kunt er namelijk voor kiezen om een boekhouder in de arm te nemen. Je kunt het beste voor kiezen om boekhoud software te nemen of hulp te vragen van een boekhouder. Zelf alles uitrekenen is tegenwoordig geen doen meer.

Verzekeringen

Hoewel veel mensen denken dat ze niks kan overkomen moet je er toch rekening mee houden dat je inkomen nodig hebt mocht je niet meer kunnen werken. Je kan ervoor kiezen om zelf een spaarpotje aan te leggen maar handiger is nog om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten. Zo bouw je voor jezelf zekerheid in.

Je uurtarief bepalen

Geld vragen voor de door jou geleverde diensten kan soms moeilijk zijn of onnatuurlijk aanvoelen. Toch is het heel belangrijk dat je een goed uurtarief aanbiedt. Het is belangrijk dat het tarief concurrerend is in de markt, maar ook niet te laag. Je moet dus een goede balans weten te vinden. Hoe meer ervaring je opbouwt hoe makkelijker het zal worden om meer te vragen.

Wil je meer weten over starten als ZZP’er? Neem dan eens een kijkje op: www.tulpenfonds.nl

Door Redactie