balkmaten

Het exact afmeten van balken is van groot belang in de professionele bouwsector, maar ook als je als particulier verbouwen of klussen gaat. Balken die niet goed op maat gezaagd worden, passen uiteraard niet en worden in het ergste geval onbruikbaar. Daarom is het goed om te weten op welke manieren je balken goed kunt opmeten. Hieronder lees je op welke manieren je balken exact kunt opmeten en wat voor jou de beste methode is om te gebruiken.

balkmaten

Met een laser zit je altijd goed als je exacte balkmaten wilt hebben

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: dé beste manier om exacte balkmaten te bepalen is door gebruik te maken van een laser. Laser afstandsmeters zijn speciaal ontwikkeld om op een snelle en accurate manie de lengte en/of breedte van balken op te kunnen meten.

Gebruik een rolmaat of een duimstok

Beschik je niet over een laser afstandsmeter? Dan kun je als alternatief gebruikmaken van een rolmaat of van een duimstok. Ook met deze accessoires kun je op een nauwkeurige manier balkmaten meten. Let hierbij op dat een duimstok het secuurste meet, omdat daar geen lipje aan zit zoals bij een rolmaat. Dat lipje zorgt vaak voor een minimale, ca. 1 mm, afwijking bij het opmeten. Gebruik je een rolmaat, houd hier dan rekening mee.

Balken op elkaar afmeten

Heb je meerdere balken nodig die exact dezelfde afmetingen hebben? Zorg er dan voor dat je de eerste balk heel secuur, waterpas en op maat meet en zaagt. Daarna kun je de andere balken op maat krijgen door het eerste afgemeten stuk balk als model te gebruiken voor de rest van de balken. Let er wel op dat je bij het zagen iets korter afzaagt dan waar je een lijn hebt getrokken, anders wordt de balk net te lang.

Meten en zagen in de bouwmarkt

Heb je weinig of geen vertrouwen in je eigen meetkunsten? Dan kun je er ook voor kiezen om de balken die je nodig hebt in een bouwmarkt op de millimeter nauwkeurig te laten afzagen. Je weet dan zeker dat je secure maten krijgt!

Door Redactie