Binnen een organisatie wordt er vaak jaren gebruik gemaakt van onder andere dezelfde management. Dat blijkt vooral zo te zijn wanneer de gestelde doelen jaarlijks worden behaald, maar wilt u dit nog beter hebben? Lees dan verder voor de stappen die u kunt ondernemen.

Organisatie

Desondanks het feit dat de winsten en doelen worden behaald, is het nodig om veranderingen in de organisatie te brengen. Immers, als bedrijf wil je de concurrentie wel aan kunnen, maar ook wil je dat alles intern soepel verloopt en dat iedereen plezier in zijn of haar werk heeft. Wat kunt u doen?

Een begin is door een bureau gespecialiseerd in verandermanagement in te schakelen. U kunt samen bespreken wat de situatie nu is en hoe u de situatie verwacht te hebben in de toekomst. De verandering neemt namelijk geleidelijk plaats en uiteraard duurt het ook even voordat de resultaten te zien zijn.

Medewerkers

Het is vanzelfsprekend dat de werknemers het naar hun zin hebben en dus plezier hebben in het werk. Vaak is het zo dat zij door de werkdruk het niet meer zien zitten en dus met tegenzin hun werk doen. Waar kan dit aan liggen?

Dit kan liggen aan het feit dat ze niet genoeg vrijheid krijgen om hun ideëen voor te stellen en eventueel te implementeren. Dit kan een opgesloten gevoel geven wat dus uiteindelijk leidt naar ontevredenheid op het werk.

Een mogelijke oplossing hiervoor kunnen bijvoorbeeld zelfsturende teams zijn. Nu is de vraag: Wat is een zelfsturende team? In zo een team heeft een medewerker de ruimte en de vrijheid om zelf aan de slag te gaan en de taken uit te voeren om zo de doelen en de resultaten van de organisatie te behalen. Omdat de medewerker zo de verantwoordelijkheid op zich kan nemen, terwijl hij of zij de vrijheid heeft, dan is de kans groot dat de medewerker plezier in zijn werk ervaart en dus het de werkgeluk verhoogt. Overigens kan dit efficiënt zijn en kan het er ook voor zorgen dat er gewerkt kan worden vanuit nieuwe perspectieven van de medewerkers.

Door Redactie